Köpa eller hyra lokal för event

Om du någon gång funderat på att starta någon sort verksamhet, kanske en standup klubb, behöver du en lokal. Men vad är lättast – att äga eller att hyra en lokal. 

Detta är inte en lätt fråga att svara på. Man måste ta hänsyn till massor utav faktorer för att kunna bedöma vad som är bäst för just dig. Nedan kommer några saker du bör tänka på innan du bestämmer dig för att hyra eller att köpa. 

Pris

När du köper en lokal kommer du garanterat behöva mer pengar till hands än vad du behöver när du hyr en lokal. Man bör också ha i åtanke att ifall man skulle köpa en lokal kommer ytterligare kostnader uppkomma om man ska sälja lokalen. 

Ansvar

När man äger en lokal har man mer ansvar än ifall man skulle hyra lokalen. Om lokalen skulle ha något sorts ventilationssystem behöver du ha kolla på när OVK ska utföras. Detta är mycket viktigt eftersom ventilationens funktion är viktig för att inomhusmiljön ska vara godkänd. Dålig inomhusmiljö kan bidra till hälsoproblem för de som vistas i lokalen. Utöver OVK kommer andra juridiska ansvar som till exempel att ni blir ansvariga för miljöfarliga avfall i enlighet med miljöbalken. 

Kostnader

Om man hyr en lokal finns risken att hyran ökar när kontraktet är slut. I vissa fall kan uthyraren höja hyran under kontraktstiden. 

När man äger lokal behöver man inte oroa sig över att hyran kan höjas. Men andra kostnadshöjningar kan komma som till exempel höjd fastighetsskatt eller ökade låneräntor (ökade låneräntor påverkar endast dig ifall du lånat pengar från banken). 

Som ägare av en lokal är du också utsatt för risken att värdet på lokalen minskar. Även om du inte ska sälja lokalen kan värdeminskningen ändå vara ett problem om man har lån på lokalen. Men man får ju inte heller glömma att värdet på lokalen också kan öka. Så om du vet att du köper något i ett område där värdet på byggnader/lokaler ökar så behöver du inte vara orolig. 

Skatt

Att hyra en lokal är relativt lätt skattemässigt. Eftersom hyran är en utgift för företaget så kan man bara dra av hela i deklarationen. 

Att äga en lokal är dock lite krångligare eftersom man måste se över frågor som till exempel värdeökning, värdeminskning och avskrivningar i bokföringen. Skattereglerna kan också ändras under tiden och då bör man läsa in sig på det också. 

Flexibilitet 

Vilken av alternativen som är mest flexibelt är svårt att säga. När man äger en lokal kan man när som helst bestämma sig för att sälja lokalen och köpa någon annan. Hur lätt det är att sälja lokalen beror dock på i vilket område det ligger och hur attraktivt det är. I de flesta fallen kan man inte göra detta när man hyr en lokal eftersom man är bunden till ett hyreskontrakt. Man måste vänta tills kontraktet har löpt ut innan man kan byta lokal, annars kan man få betala höga straffavgifter för att brutit kontraktet. 

Som du ser ovan är det väldigt många saker man bör överväga innan man bestämmer sig för att hyra eller köpa en lokal. Hoppas detta hjälpte.